Categories: Uncategorized

ASCVD Risk Calculator

ASCVD Risk Calculator provided by calculators.tech

 

Ova prenosiva proračunska tablica popratni je alat smjernice ACC / AHA za procjenu kardiovaskularnog rizika iz 2013. godine. Proračunska tablica omogućuje pružateljima zdravstvenih usluga i pacijentima procjenu 10-godišnjeg i životnog rizika za aterosklerotsku kardiovaskularnu bolest (ASCVD), koja je  definirana kao koronarna smrt ili nefatalni infarkt miokarda, ili fatalni ili nefatalni moždani udar, na temelju združenih jednadžbi kohorte i rada Lloyda -Jones, i dr., Respektivno. Podaci potrebni za procjenu rizika od ASCVD-a uključuju dob, spol, rasu, ukupni kolesterol, HDL-kolesterol, sistolički krvni tlak, upotrebu lijekova za snižavanje krvnog tlaka, dijabetes i status pušenja.

Procjene 10-godišnjeg rizika za ASCVD temelje se na podacima višestruke populacije sa sjedištem u zajednici, a primjenjuju se na afroameričke i ne-latinoameričke muškarce i žene od 40 do 79 godina. Za ostale etničke skupine preporučujemo korištenje jednadžbi za ne-latino bijelce, mada ove procjene mogu potcijeniti rizik za osobe iz neke rase / etničke skupine, posebno američke Indijance, neke azijske Amerikance (npr., Porijekla iz južne Azije) i neki latinoamerikanci (npr. Portorikanci) i mogu precijeniti rizik za druge, uključujući neke azijske Amerikance (npr. istočne azijske predake) i neke latinoamerikance (npr. meksičke Amerikance).

Procjene životnog rizika za ASCVD date su za odrasle od 20 do 59 godina i prikazane su kao doživotni rizik za ASCVD za 50-godišnjaka bez ASCVD koji ima vrijednosti faktora rizika unesene u proračunsku tablicu. Procjene životnoga rizika su najprikladnije primjenjive za bijelce koji nisu latinoamerički. Preporučujemo uporabu tih vrijednosti za druge rase / etničke skupine, iako, kao što je gore spomenuto, ove procjene mogu predstavljati podcijenjene i precijenjene za osobe iz različitih etničkih grupa. Budući da je primarna upotreba ovih procjena rizika tijekom života olakšati vrlo važnu raspravu o smanjenju rizika promjenom životnog stila, uvedena nepreciznost je dovoljno mala da opravda nastavak savjetovanja o promjeni životnog stila informiranim o tim rezultatima.

Slika desno predstavlja preporuke radne skupine za procjenu rizika. Daljnje pojedinosti u vezi s izvođenjem i validacijom i strategijama za implementaciju algoritma procjene rizika dostupne su u ACC / AHA smjernici za procjenu kardiovaskularnog rizika iz 2013. godine i potpunom izvješću Radne skupine za procjenu rizika. Ova izvješća sadrže i informacije potrebne za programiranje algoritma procjene rizika u elektronički zdravstveni karton kako bi se omogućilo automatsko izračunavanje 10-godišnje i doživotne procjene rizika u postavkama kliničke prakse.

 

Recent Posts

EPILACIJA LASEROM ISKUSTVA

Pre nekoliko godina sam odlucila  da prekinem brijanje nogu i presla na depilaciju. Muka mi je od uraslih dlaka i…

KALKULATOR TRUDNOCE

Pregnancy Calculator provided by calculators.tech

NUTRITIVNI KALKULATOR

Macro Calculator provided by calculators.tech

IDEALNA TEZINA KALKULATOR

Ideal Body Weight Calculator provided by calculators.tech

LEAN BODY MASS KALKULATOR

Lean Body Mass Calculator provided by calculators.tech

KALKULATOR ZA MRSAVLJENJE

  Weight Loss Calculator provided by calculators.tech