KAKO SMRSATI NAJBOLJA HRANA I SPRECAVANJE DIJABETISA

kako-smrsati-najbolja-hrana

KAKO SMRSATI  najbolja hrana za mrsavljenje? Kako spreciti ozbiljne bolesti,kao sto su dijabetis, kardiovaskularne probleme,..? Inzulinska rezistencija je takodje bolest danasnjice. Insulinska rezistencija povecava rizik za razvoj predijabetesa i dijabetesa tipa 2. Dijagnoza inzulinske rezistencije takodje je rani znak upozorenja. Mozda cete uspeti sprijeciti dijabetes zdravim nacinom zivota, ukljucujuci redovnu vezbu i pravilnu ishranu.

Uopste , najbolje je odabrati cele, neobradjene namirnice i izbegavati visoko preradjenu i pripremljenu hranu.
Zasicene masti su takodje povezane s insulinskom rezistencijom. Zdrave, nezasicene masti, bolji su izbor. Jesti hranu s visokim udelom vlakana i mesane obroke, a ne samo ugljene hidrate, pomoci ce i probavnom sistemu.

Evo nekoliko grupa namirnica koje mozete mesati i slagati kako biste stvorili zadovoljavajuca zdrava jela za bilo koji obrok.

KAKO SMRSATI  najbolja hrana 1. Povrce

Povrce ima malo kalorija i puno vlakana, sto ih cini idealnom hranom koja ce vam pomoci da upravljate secerom u krvi. Najbolje opcije povrca su:

kako smrsati najbolja hrana 1

– paradajiz
– spargle
– grasak
– sargarepa
– paprike
– zelje , spanc, blitva
– kupusnjace (kupus, kelj, brokoli..)

Sokovi od povrca su odlican izbor.

KAKO SMRSATI  najbolja hrana 2 .Voće

– jabuke
– bobicasto voce
– banane
– grozdje
– sljive
– breskve

Izbegavajte vocne sokove jer mogu povisiti secer u krvi jednako brzo . Cak i nezasladjeni sokovi ili oni “bez secera” sadrze prirodne secere. Idelalna kombinacija su cedjeni sokovi od voca i povrca.

KAKO SMRSATI  najbolja hrana 3. Mlecni proizvodi

Mlecni proizvodi su dobar izvor ako nisu punomasni. Biljna mleka su dobra zamena. Imaju dosta proteina i hranljivih materija.

– kefir
– mladi sir,..

KAKO SMRSATI  najbolja hrana 4. Zitarice od celog zrna

Nepreradjni izvori ugljenih hidrata su dobar izvor goriva za vase telo. No, i dalje je potrebno kontrolisati kolicinu zdravijih opcija. Najbolji izvor zitarica su:

– celovite zitarice psenicekako smrsati najbolja hrana 2
ovsa, jecma, razi
– bulgur
– kukuruz
– smedji pirinac
– kinoa, heljda , proso,..

  5.Riba

Riba koja je puna omega-3 masnh kiselina. Moze smanjiti rizik od srcanih bolesti, sto je uobicajeno za osobe koje imaju dijabetes. Riba bogata omega-3 uključuje:

– losos
– skusa
– haringa
– sardine
– tuna

Neka riba bude barena ili grilovana.

6.Perad

Obavezno uklonite kozu. Puna je masti i toksina.

– piletina
– curetina 

Prvo pravilo je ne preterujte sa kolicinama. Kombinacijom ovih 6 grupa namirnica mozete napraviti odlican jelovnik i spreciti ozbiljne zdravstvene probleme.